Woningcorporatie Ymere legt motie stadsdeelraad Oost-Watergraafsmeer naast zich neer en drukt sloopplannen door

Woningcorporatie Ymere legt motie stadsdeelraad Oost-Watergraafsmeer naast zich neer en drukt sloopplannen door

Amsterdam, 3 augustus 2007. Ymere negeert de oproep van stadsdeelraad Oost-Watergraafsmeer om de sloop- en nieuwbouwplannen voor de Derde Oosterparkstraat en de Vrolikstraat op te schorten. De bewoners zullen op 6 augustus aan portefeuillehouder Germaine Princen (PvdA) vragen hoe zij de motie alsnog tot uitvoering wil brengen.

De stadsdeelraad heeft op 2 juli met een grote meerderheid Ymere opgeroepen in overleg te treden met bewoners. De motie, die werd ingediend door coalitiepartijen Groen Links en Meerbelangen, volgde op een aanhoudende stroom protesten van bewoners. Zij zijn verontwaardigd dat Ymere de bewoners pas 'inspraak' gaf nadat de beslissingen al waren genomen. De huurders die weigerden te vertrekken zijn in verzet gekomen en worden gesteund door krakers en antikrakers. De deelraad heeft met de motie van 2 juli het signaal afgegeven dat Ymere alsnog met de bewoners in overleg moet treden en dat Ymere tot die tijd de plannen moet bevriezen.
Maar wat doet Ymere? In plaats van de aangenomen motie van 2 juli te respecteren, gaat Ymere frontaal in de aanval door op 5 juli een sloopaanvraag voor de panden in te dienen. Op 12 juli stuurde Ymere een brief aan portefeuillehouder Princen waarin de corporatie expliciet aangeeft dat zij weigert de plannen te wijzigen en ook niet bereid is tot uitstel. Op 17 juli kregen bewoners in een mondeling gesprek te horen dat hun huuropzegging onderweg was. Zoals wel vaker gebeurt, kregen de mensen die het hardst protesteren een goedkope woning en terugkeergarantie aangeboden.

Maar het gaat de bewoners om veel meer dan alleen hun eigen huur. Zij willen niet dat de sociale cohesie in de buurt verdwijnt en vinden het doodzonde dat er mooie en betaalbare woningen worden gesloopt. De bewoners willen samen met experts aan plannen werken voor een vernieuwingsoperatie die goed is voor de buurt en niet slechts voor de begroting van Ymere.
Ymere zou als sociale ondernemer ook waardering moeten hebben voor de betrokkenheid van bewoners met elkaar en de buurt. De corporatie beweert in publicaties zich in te zetten voor bewonersinspraak, sociale cohesie en behoud van karakteristieke plannen maar in de praktijk wordt over de buurt heengewalst.
De bewoners roepen Ymere eens te meer op om gezamenlijk te onderzoeken hoe de 19 e-eeuwse gevels en de sociale huur zoveel mogelijk behouden kunnen blijven. Daarnaast roepen zij politici op om hun eigen motie serieus te nemen en te laten zien dat de geprivatiseerde corporaties zich niet aan elke democratische controle kunnen onttrekken. De bewoners zullen deze boodschap op 6 augustus 14.00 overbrengen aan portefeuillehouder Germain Princen.

p.s. De bewoners vieren op zaterdag 4 augustus om 16.00 de feestelijke opening van buurtcentrum 't Blijvertje aan de gekraakte etage aan de Derde Oosterparkstraat 64h. Ook voor deze gebeurtenis is de pers van harte uitgenodigd.

______________________________________________________________
Zie voor meer (contact)informatie de website van bewonersvereniging Slim Blijven: www.slimblijven.nl.
Mail kan ook naar bewoners.oosterparkbuurt@gmail.com